- γυμνάσιο
- Στην αρχαία Ελλάδα, γ. ονομαζόταν ο τόπος όπου νέοι και ενήλικοι επιδίδονταν γυμνοί σε φυσικές ασκήσεις. Από την Αναγέννηση έως σήμερα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η νεότερη Ελλάδα, ονομάζεται το σχολείο μέσης εκπαίδευσης κυρίως κλασικού τύπου.
Το γ. θεωρείται καθαρά ελληνικό δημιούργημα· ήταν αρχικά το μέρος όπου η νεολαία γυμναζόταν για τους πανελλήνιους αγώνες, ενώ με την ανάπτυξη των πόλεων έγινε τόπος συγκέντρωσης και συζήτησης και όχι μόνο αθλητικών ασκήσεων. Τα γ. ήταν δημόσια ιδρύματα ανοιχτά σε όλους, υπό την επίβλεψη ενός γυμνασιάρχου. Εκεί γίνονταν γιορτές και θεατρικές παραστάσεις, συμπόσια και ομιλίες, που αποτελούσαν σπουδαίο παράγοντα της έμμεσης εκπαίδευσης των πολιτών. Πολλές φορές ενταφιάζονταν στα γ. οι διαπρεπείς πολίτες. Έτσι, με τον καιρό τα γ. γίνονταν στον ελληνικό κόσμο όλο και περισσότερα και σημαντικότερα, ενώ παράλληλα συγκέντρωναν συνεχώς μεγαλύτερο αριθμό πολιτών: κατά τα τέλη του 5ου αι. π.Χ., μεταξύ των τακτικών θαμώνων των γ. μπορούσε να δει κανείς αντιπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων. Παράλληλα διαμορφωνόταν και η αρχιτεκτονική των γ.: από τον αρχικό αμμώδη στίβο της εποχής του Ομήρου πέρασαν στην αρχαϊκή εποχή, όταν ιδρύθηκαν στην Αθήνα το γ. της Ακαδημίας και του Λυκείου που αργότερα έγιναν διάσημα στην ιστορία της φιλοσοφίας, σε μια σχηματική παλαίστρα, έπειτα, στο δεύτερο μισό του 4ου αι., σε ένα σύνθετο οικοδόμημα με σημαντική καλλιτεχνική αξία. Κατά την ελληνιστική εποχή το γ. (π.χ. της Ολυμπίας που ιδρύθηκε τον 3o αι. π.Χ.) περιλάμβανε, εκτός από την παλαίστρα, διάφορα τμήματα: το εφήβειο, που προοριζόταν για τους εφήβους, το λουτρό, το κονιστήριο, όπου οι παλαιστές τρίβονταν με άμμο, το ελαιοθέσιο, όπου αλείφονταν με λάδι, το κωρύκιο με δερμάτινους σάκους για την πυγμαχία κλπ. Στον ρωμαϊκό κόσμο το γ. περιορίστηκε στον υγιεινό γυμναστικό ρόλο του. Στην αρχή είχε ιδιωτικό χαρακτήρα, αλλά με τον Νέρωνα και ύστερα με τον Τραϊανό, τον Αδριανό και άλλους αυτοκράτορες έλαβε δημόσιο χαρακτήρα. Στο ίδιο το οικοδόμημα έγιναν μετατροπές, προς όφελος της παλαίστρας και των λουτρών και αποτέλεσε πρότυπο των ρωμαϊκών θερμών.
Το νεότερο γ. στη Δύση μπορεί να συσχετιστεί κατά κάποιον τρόπο με τη μέση εκπαίδευση που παρείχαν κατά τον Μεσαίωνα τα σχολεία των μοναστηριών και ακόμα περισσότερο τα επισκοπικά. Τα τελευταία σταδιακά ανέλαβαν εκτός της παροχής θεολογικής μόρφωσης και τον ρόλο της διδασκαλίας της γραμματικής, ενώ προοδευτικά εξαφανίζονταν τα δημόσια σχολεία γραμματικής και ρητορικής. Με τον καιρό οι αναπτυσσόμενες ελεύθερες κοινότητες προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τα εκκλησιαστικά αυτά σχολεία με δικά τους. Αλλά η τιμή της αναγνώρισης της αναγκαιότητας της μέσης εκπαίδευσης ανήκει στην Αναγέννηση και στον ουμανισμό. Από τότε το γ. χαρακτηρίστηκε ουσιαστικά, όχι όμως και αποκλειστικά, σχολείο μελέτης (σε συνδυασμό με τα κείμενα) των κλασικών γλωσσών. Στην Ιταλία, στη Φλωρεντία, στη Βενετία, στη Φεράρα, στη Μάντοβα, στη Βερόνα, στο Μιλάνο, στην Πάντοβα, διάσημοι δάσκαλοι ίδρυσαν ιδιωτικά γ., όπου η διδασκαλία ξεκινούσε από τις στοιχειώδεις γνώσεις και έφτανε έως το πανεπιστημιακό επίπεδο δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο στάδιο της εκπαίδευσης που αντιστοιχούσε με τα πιο σύγχρονα γ. (ή γ.-λύκεια).
Στην περίοδο της Μεταρρύθμισης, το σχολείο ήταν χωρισμένο σε τρεις τάξεις φιλολογικών σπουδών, ενώ στην τρίτη, μαζί με τα λατινικά, διδάσκονταν και τα ελληνικά. Με την Αντιμεταρρύθμιση τα σχολεία των ιησουιτών διατήρησαν τη σπουδή των λατινικών και των ελληνικών, κάνοντας όμως τις γλώσσες αυτές απλό γλωσσικό όργανο και χρησιμοποιώντας τους αρχαίους συγγραφείς μόνο ως κείμενα σχολικών ασκήσεων και σχολίων. Κατά τη Γαλλική επανάσταση η Συμβατική Συνέλευση προσπάθησε να δημιουργήσει νέο τύπο σχολείου μέσης εκπαίδευσης με νεωτεριστικές και εγκυκλοπαιδικές κατευθύνσεις. Ο Ναπολέων όμως ξαναγύρισε στην κλασική εκπαίδευση ως «άξονα και μυαλό του συστήματος» (axe et moelle du système) και με τους οργανικούς νόμους στις 30 Aπριλίου 1802 και αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου 1808 ανέθεσε στις κοινότητες τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης (αργότερα κολέγια, collèges)για τη διδασκαλία των λατινικών και των στοιχειωδών επιστημονικών γνώσεων, ενώ έμειναν απευθείας εξαρτημένα από το κράτος τα λύκεια (lycées), σχολεία με πλήρες πρόγραμμα μέσης εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα ονομάστηκαν γ., πριν ακόμα από την Επανάσταση, σχολεία της Χίου, της Σμύρνης, της Καππαδοκίας κ.ά. Μετά την απελευθέρωση η ελληνική εκπαίδευση οργανώθηκε με βάση τη βαυαρική με τριτάξιο αρχικά ελληνικό σχολείο και τριτάξιο (έπειτα τετρατάξιο) γ. Το πρώτο γ. ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1833.
Η διαδικασία της βαθμιαίας δημιουργίας σταθερού τύπου σχολείων μέσης εκπαίδευσης, που δεν αποκλείει το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικών σχολείων, προσέφερε, με τις αρετές και τις αντιφάσεις της, το πρότυπο για τη δημιουργία του σχολείου μέσης εκπαίδευσης κλασικής κατεύθυνσης. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 20ού αι. αντικατέστησε το εξατάξιο γυμνάσιο με τριτάξιο.
Στο πλαίσιο του σύγχρονου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος το γ. εντάσσεται στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η φοίτηση σε αυτό είναι υποχρεωτική και τριετής. Το γ. περιλαμβάνει τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’· στην Α’ τάξη εγγράφονται μαθητές που ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στο δημοτικό χωρίς εξετάσεις, ενώ στους αποφοίτους της Γ’ τάξης χορηγείται απολυτήριο. Παράλληλα με τα κοινά γ. στην Ελλάδα λειτουργούν μουσικά, εκκλησιαστικά και αθλητικά γ.
Δημιούργημα καθαρά ελληνικό, το γυμνάσιο ήταν αρχικά τόπος αθλητικής άσκησης και έπειτα τόπος συγκέντρωσης και πνευματικών συζητήσεων. Στη φωτογραφία, τα ερείπια του γυμνασίου της Ολυμπίας.
Στον ρωμαϊκό κόσμο το γυμνάσιο (γυμναστήριο) επιβίωσε μετά την παρακμή του ελληνικού γυμνασίου και συνδέθηκε στενά με τα ρωμαϊκά λουτρά. Στη φωτογραφία, τα ερείπια του γυμναστηρίου του Ηρακλείου (Herculaneum), κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας.
* * *το (Α γυμνάσιον) [γυμνάζω]1. το σύνολο τών παιδιών που φοιτούν στο γυμνάσιο2. πληθ. τα γυμνάσιασωματικές ασκήσειςνεοελλ.1. τριτάξιο σχολείο μέσης εκπαίδευσης (παλαιότερα εξατάξιο ή οκτατάξιο)2. το κτήριο τού γυμνασίου3. πληθ. τα γυμνάσιαστρατιωτικές ασκήσειςαρχ.1. γυμναστήριο2. σχολείο3. φρ. α) «γυμνάσια τά ἱππόκροτα» — η περιοχή στην οποία γυμνάζονται τα άλογαβ) «γυμνάσιον γράφω» — γράφω δοκίμιο ή πραγματεία.
Dictionary of Greek. 2013.